Yann Tiersen
Kolarac
08. maj 2010.
Organizatori: Dom omladine Beograda i
Francuski kulturni centar

10. maj 2010.

 
 
 
  Francuski umetnik i kompozitor Yann Tiersen je najširoj publici poznat po svojoj filmskoj muzici ("Le fabuleux destin de Amelie Poulain" i "GoodBye Lenin"), a nešto manje po svom radu sa drugim vanfilmskim umetnicima (Stuart Staples, Jane Birkin, Elisabeth Fraser).

Promovišući novi album Dust Lane Tiersen je došao u Beograd sa petočlanom grupom, odlučan da svira rock.
Kao predgrupa nastupio je berlinski duo Lonski & Klassen. Kombinacija gitara, bubnjeva i dvoglasnog pevanja ostavila je veoma povoljan utisak.

Posle malo duže pauze u 21:55 na binu je izašao Yann Tiersen i njegov bend. Svirku grupe karakterisali su lirski pasaži u kojima je Yann Tiersen svirao violinu (najbolji delovi koncerta), klavijature, gitaru i pevao. Naglasak je stavljen na novi album tako da je publika u početku bila zatečena visokim zvučnim intenzitetom muzike.
Ređale su se "Countdown", "Dust Lane", "Dark Stuff" sa rasviranim, "spacey" pasažima koji su prelazili u energične rock momente. Efektan je bio i singl "Palestine" gde preko muzičke podloge Yann Tiersen speluje
P-A-L-E-S-T-I-N-E.


Basista je pokušavao da animira publiku koja je sve vreme aktivno pratila koncert ali nije ustajala sa svojih mesta. Svetlosni efekti i back projekcije su bile savršene i doprinele su opštem povoljnom utisku.

Yann Tiersen se uhvatio ponovno violine i tada smo dobili jedan "klasičan pasaž" pomalo na tragu Tuxedomoon.
U pesmi "Ashes" svi iz grupe su zajedno pevali "We're only ashes, flowing in the wind".
Publika je napokon polako počela da ustaje i reaguje kao na svakom pravom rock koncertu. U pesmi "Esther" Yann i basista su svirajući melodike doprineli da zvučna slika bude još zanimljivija.



U 23:00 završen je zvanični deo, no publika je tražila još i dobija bis. Pesme  pomalo vuku i na zvuk grupe AIR. Posle jednog instrumentala usledila je završna stvar, opet izuzetno energična sa jakim gitarama i zavijajućim zvukom sintisajzera. Članovi grupe su se polako povukli sa bine i buka se polako stišala. Sa zvucima kompjutera u 23:29 završio se ovaj nastup. Mora se priznati da je koncert bio izuzetno i vizuelno i muzički dinamičan. Ipak ne možemo se oteti utisku da je u pojedinim delovima koncerta bilo dosta muzičkih ponavljanja tako da je sam kraj koncerta za nas bio poprilično antiklimaktičan.
No u svakom slučaju bio je to zanimljiv susret sa Yann Tiersen-om i njegovom muzikom
.


Fotografije sa koncerta


tekst - slobodan vlaketić
fotografije - nebojša mićković

 
 

koncerti


Messer Chups

Potpalublje-splav 20/44
07.05.10.




Wedding Present
Teatar &td, Zagreb
30.04.10.




Grant Hart
Living Room
29.04.10.




Editors
Club Colosseum, Skopje
17.04.10.




Covenant
Dom omladine Beograda
10.04.10.




Mariza
Sava Centar
10.04.10.




KKN/Hornsman Coyote
Dom omladine Beograda
08.04.10.




Pips Chips & Videoclips
Dom omladine Beograda
07.04.10.